De 180 graden regel

  • Leestijd: 3 minuten

Als filmmaker heb je te maken met verschillende regels. Ik wil er hier een van uitlichten. De 180 graden regel. Het is een basisprincipe in de video wereld. De regel houdt in dat de camera altijd aan een kant blijft. Meestal gebruikt de cameraman daar een denkbeeldige lijn voor tussen 2 personen of objecten.

180 Degree Rule Editing Technique

Mocht je deze lijn overgaan dan klopt het gevoelsmatig niet meer. Je ’gaat over de as’. Stel je filmt een persoon die van rechts naar links loopt. Dan moet de persoon in het volgende shot dezelfde kant oplopen. Wanneer je over de as gaat dan klopt het beeld niet meer.

Je kan dit oplossen door in hetzelfde shot over de as heen te gaan. Dan ziet de kijker dat je over de as bent gegaan en dan voelt het wel natuurlijk aan.

De-180-graden-regel-hojeba-media

Als filmmaker kan je er ook voor kiezen om juist verwarring te creëren door over de as te gaan. Stanley Kubrick maakt hier veel gebruik van. In The Shining zit een mooi voorbeeld van het doorbreken van de 180 graden regel.

Het is dus erg belangrijk dat je altijd oplet met het filmen of je de 180 graden regel hanteert. Mocht je er bewust voor kiezen om deze te doorbreken, maak er dan goed gebruik van. Je kan een kijker bewust sturen in het kijken van jouw video. Wil je ongemakkelijkheid in een scene creëren dan kan je dit makkelijk doen door de 180 graden regel, er zijn natuurlijk meer trucjes om dat te doen maar dat is voor een andere keer.

Delen
Reageren
hojeba media tim dalhoeve
Samenwerken? Vraag nu jouw video aan